Vervolg blog: je hebt meer invloed dan je denkt

Achteraf denk je wel eens, had ik maar… Ook bij anderen zie je vaak de oorzaak en denk je, tja logisch. Allemaal makkelijk praten. Maar niemand denkt: laat ik even mezelf dwars zitten en wat tegenslagen op mijn pad brengen. Dus als je er eenmaal midden in zit is vooral de vraag relevant: hoe ga ik hier mee om? 

 

Inzicht 1: Hoe je kijkt is wat je creëert

 

Ben jij negatief? Dan is dat ook wat je aantrekt. Ga maar na: heb jij totaal geen zin in dat uitje naar Parijs, je vindt het maar een rotstad. Wedden dat als je daar rondloopt dat het jou opvalt dat er vuil op straat ligt, dat mensen chagrijnig kijken, dat het er druk is en ga zo maar door. Heb jij echter een positieve kijk, dan loop je rond en denk je wauw: wat mooi die prachtige bomen, wat leuk die lachende mensen en wat knap hoe alles hier langs elkaar heen beweegt in deze drukte. En zo zal er meer volgen van waar jouw aandacht heen gaat.

 

Inzicht 2: Het is je gevoel wat telt

 

Zit jij bijvoorbeeld zonder geld. Dat voelt natuurlijk verschrikkelijk. Geldzorgen zijn naar. Dan giert de onrust door je lijf. Je maakt je zorgen. Hoe keer je dit ten goede? Jouw invloed zit hem in hoe je omgaat met je gevoel. Een tekort aan geld is een feit. Dat kun je niet opeens veranderen. Je kunt wel jouw onrust kalmeren. Daar zijn allerlei technieken voor. Die kun je leren. Realiseer je dat je het tekort aan geld niet kunt voelen. Het is het verhaal in je kop wat de paniek veroorzaakt. Door het verhaal even los te laten en alleen in het NU te zijn, in je lijf, kan er weer rust komen. Doe je dit niet dan gaat de situatie met jou aan de haal. Dat voelt niet alleen rot, het helpt je ook niet om scherp te worden om oplossingen in gang te zetten om weer geld te genereren. 

 

Inzicht 3: Vanuit een positieve vibe gaat het gemakkelijker


Zoals al beschreven bij inzicht 1 en 2: jouw invloed zit hem in wat je denkt (positief of negatief) en wat je voelt. Er volgt vervolgens meer van waar jij je op richt. Iets neemt toe of iets neemt af. De spiraal beweegt omhoog of omlaag. Jezelf in een positieve modus zetten leidt tot meer positieve gebeurtenissen. Daar bovenop komt het inzicht dat dingen gemakkelijker lukken vanuit een positieve vibe. Ga maar na: je wint een wedstrijd gemakkelijker als je lekker in je vel zit. Zo simpel is het. Als je minder in je vel zit, of minder positief bent ingesteld kun je evengoed winnen of presteren, maar gaat fit veel meer op kracht.  

 

Let op: Die positieve vibe komt niet vanzelf. Het is belangrijk dat je eerst die onrust en paniek in je lichaam helemaal doorvoelt. Dat je dus accepteert wat het met je doet. Hier gaat het meestal mis. We zetten maar door, negeren de negatieve gevoelens. We denken het komt wel goed, terwijl vaak de ellende dan alleen maar doorgroeit. Totdat het te laat is. Indien je de vaardigheid beheerst het tij eerder te keren, komt er ook minder tegenwind op je pad. Dan worden de ribbels en tegenslagen minder groot. 


Als je jezelf weer aanleert je te richten op de kwaliteit van je gevoel, dan neem je eigenaarschap over het deel waar jij invloed op hebt. Jouw invloed aanwenden vraagt bewustwording in hoe je je gevoel en energie kunt gebruiken. Dit vraagt om verdieping naar binnen. Stel je eens voor dat je in elke situatie – hoe rot of moeilijk ook-  de touwtjes in handen kunt nemen om je volle vermogen te benutten om zo het allerbeste te bereiken. Elke dag weer. Hoe mooi zou dat zijn?!