Madelon Dik, Groeicoach

Groei, meer plezier, meer resultaat

Onrust

Onrust

18 maart 2013

Heb jij dit ook wel eens: zo'n opgejaagd gevoel, een knagend gat in je buik. Je gaat gewoon door met de dagelijkse dingen, maar je voelt je maar onrustig. Waarom toch? Want als je alles overdenkt gaat het allemaal best goed. Of toch niet? Want anders had je die onrust toch niet?

Toen ik afgelopen week met meerdere ondernemers mijn onrust deelde, bleek ik niet de enige te zijn. Het wemelt van de onrust. Juist door mijn gevoel te delen (kwetsbaar opstellen noemen ze dat), kwam ik tot inzicht wat deze onrust veroorzaakt en hoe je er vanaf komt. Want wat bleek nu: bij allen werd die onrust veroorzaakt door ongeduld. We hebben verwachtingen die uitblijven of waar het resultaat niet snel genoeg volgt. Hard werken in onzekerheid. En dat zijn we niet gewend.

Waar vroeger opdrachtgevers en klanten snel besliste, opdrachten een stuk makkelijker te verkrijgen waren, is het nu hard werken geblazen. De vanzelfsprekendheid van groei is er niet meer. Of je nu in loondienst werkt of als ondernemer actief bent, je weet gewoonweg niet wat de toekomst brengt. En dat is wennen. Meer dan ooit moet je werken aan je toegevoegde waarde helder zijn, je kwaliteit bewezen en koopt de klant pas als hij goed heeft afgewogen wat de investering hem oplevert. En dat vraagt heel wat geduld en een lange adem.

Maar hoe kom je nu van die onrust af? Want die helpt echt niet om de resultaten sneller te verwezenlijken. Je kunt alles overdenken en relativeren tot je een ons weegt, dat helpt niets. Ikzelf realiseerde me dat hoe meer ik het knagende gevoel wegstop, hoe groter dat gevoel juist wordt. Dus stond ik vandeweek op en zei tegen mijzelf: kom maar op 'knagend gevoel', kom maar naar boven, wordt maar groot, lekker zelfs, hoe meer hoe beter! Door het helemaal toe te laten, ga je het accepteren. Het is er gewoon. En zo doorvoelend zag ik in hoe belachelijk het is om mijn gevoel te relateren aan resultaten die buiten mezelf liggen. Lekker destructief! En dom ook, want ik vergeet te genieten van alles wat juist heel goed gaat. Niemand kan de toekomst voorspellen, dus focus op het nu en alles waar ik in bijdraag en alles wat ik in beweging zet. Door hier naar te kijken, voel ik weer vertrouwen! En heb ik weer grip op mijn zaken.

En zo is de cirkel weer rond: leef in het nu, loslaten en vertrouwen. Makkelijk gezegd natuurlijk. Maar echt waar, juist door je gevoel te erkennen elk moment van de dag, hou je jouw heft in handen en creƫer je optimale groei. Werk ze!

  
groei@madelondik.nl
M 06 53 65 07 88